TAIJUTSU (aiki jujutsu)

Aiki-jutsu eller Taijutsu som det egentligen heter, är "jutsu" delen av vår karatejutsu concept.

Vår Karatejutsu innehåller tekniker från karate, men också från aikijutsu, jujutsu och ninjitsu mfl. Det är därför som vår karate kallas för karatejutsu och inte bara för karate. Det är tekniker som tagits bort från den moderna karaten för att göra den enklare och mer tävlingsvänlig. Man har tagit bort alla "farliga" och effektiva tekniker såsom tekniker med armbågen och knän t ex. Tekniker som är utmärkta i självförsvar.

Stormästaren (o-sensei) Inoue Motokatsu (1918-1993), som skapade vår Karatejutsu 1947, hade 4 huvudsakliga lärare som tränade honom i hela hans livstid från att han var 10 år gammal. Tekniker från alla dessa stormästare ingår således i vår karatejutsu! Dessa lärare var mästare i olika kampkonster och bidrog alla med sina kunskaper för att göra Inoue Motokatsu till en allsidig stormästare i Bujutsu, kampkonsterna.

Stormästaren Inoue tränade varje dag i hela sitt liv mestadels under Yasuhiro Konishi (1893-1983) som lärde honom KARATE och TAKENOUCHI-RYU JUJITSU, Shinken Taira (1897-1970) som lärde honom KARATE och JUJITSU, Seiko Fujita (1899-1966) som lärde honom NAMBAN SATTORYU JUJITSU och SHINGETSU-RYU JUJITSU samt KOGARYU NINJITSU och med Gozo Shioda (1915-1966) som lärde honom YOSHINKAN AIKIDO och Aiki-jutsu.

I Taijutsu delen av Karatejutsu tränar vi olika slag, låga sparkar, nedtagningar, lås, fasthållningar, kast, svepningar, frigörningar från olika grepp och försvar mot knivhot samt andra tekniker som är lämpade att kunna användas i självskydd och för att träna upp kroppens reflexer, koordination och balans mm.

Karatejutsu är träning för Dig som gillar okomplicerad, rolig, mångsidig och bra träning, som ger dig bättre kondition, smidigare och fastare kropp samt bättre självförtroende. Karatejutsu passar bra för alla som vill förbättra sin koordination, kondition och rörlighet och kunna skydda sig själv eller sina närmaste vid hotfulla situationer där vi hotas med våld!

Teknikerna bygger på smarta principer i kombination med enkla och realistiska tekniker, kännedom om kroppens svaga punkter och nervsystemet, samt rätt mental inställning – ej fysisk råstyrka eller smidighet. Även svenska livvakter tränar Karatejutsu för att den är så effektiv i självskydd!

Vår Karatejutsu med både Karate och Taijutsu är således en väldigt komplett och mångsidig kampkonst för barn från ca 8 år, ungdomar och vuxna, tjejer och killar samt familjer. .

Brasiliansk jiu-jitsu - BJJ

Brasiliansk jiu-jitsu - groundfighting utan sparkar eller slag

Brasiliansk jiujitsu - BJJ är en brasiliansk kampsport som har sitt ursprung i det tidiga 1900 -talets jujitsu och Kodokan Judo i Japan.

Brasiliansk Jiu Jitsu härstammar från Mitsuo Maeda - en japansk judo mästare och lärjunge av judons grundare Jigoro Kano, som 1914 flyttade till Brasilien.

För Jigoro Kano var judo inte enbart en kampsport - det var en idrott, ett sätt att hålla utövaren i en god fysisk form, utvecklande av viljestyrka och viktigast av allt, ett sätt att uppnå psykisk fred.

När Mitsuo Maeda kom till Brasilien 1914 träffade han Gustav Gracie. År 1916 Gustavs då 16 -åriga son Carlos Gracie såg en demonstration av Maeda i en teater (Teatro da Paz) och bestämde sig för att lära sig mer om det.

Maeda accepterade Carlos som lärling, och han blev snart en mästare som tillsammans med sin yngre bror Hélio Gracie senare lade grunden till den moderna brasilianska Gracie Jiu-Jitsu.

Brasiliansk jiu-jitsu - träning

BJJ består till största delen markkamp, det vill säga brottning med lås och strypningar (submissions), eller Newaza på japanska, men inkluderar även nedtagningar. Stilen innehåller inga typer av slag eller sparkar, även om den effektivt kan användas i kombination med dessa (och kallas då ofta för MMA i tävlingskoncept).

Väl på marken handlar det om att få en fördelaktig kontrollposition på din motståndare, varifrån du kan genomföra ett ledlås eller en strypning. I ett underläge försöker du återta en kontrollposition eller nå en mer neutral position. Vanliga positioner är side control, mount, guard och back mount.

Teknikerna är utformade på ett sådant sätt att ge största mekaniska fördel, exempelvis genom att använda positioner där du har bättre kontroll, rörlighet, balans, styrka eller hävarm. Det finns vanligen flertal kontringar på en och samma teknik.

Ett träningspass brukar innehålla uppvärmning, teknikträning, sparring och/eller fysträning. De flesta klubbar kör mer sparring och fys än andra jujutsustilar i Sverige. Det finns dock skillnader mellan de olika klubbarna.

Man tränar både med och utan dräkt (gi). Det finns sex olika grader av bälten, vanligen används även streck för att indikera hur långt man är på väg till nästa bälte. Rött bälte innehas endast av ett fåtal personer i världen så som medlemmar i familjen Gracie samt några andra pionjärer inom sporten). Barn under 16 har fler färger, då man enligt såväl CBJJ och CBJJO som IGJJF inte får gradera sig till blått förrän vid 16 års ålder. Det tar förhållandevis lång tid att gradera sig inom BJJ då kampsporten är mycket krävande.

Stor vikt läggs vid tillämpning av tekniker (i exempelvis sparring eller situationsbaserad sparring) snarare än korrekt utförande. I regel tar det cirka två år att erhålla den första graderingsnivån (blått bälte).

I tävling är det förutom indelning på bälten även viktklasser, klasser för juniorer tillämpas också. Beroende på nivå finns det tekniker som är otillåtna beroende på högre skaderisk. Match vinns genom poäng, submission eller avbrott från domare.

BJJ - Brasiliansk Jiujitsu Historia

Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ) är, enkelt uttryckt, brottning med ledlås och strypningar. Stilens överlägsenhet i kamp på marken har gjort den till en grundpelare i MMA (Mixed Martial Arts) samtidigt som den även kan användas som effektivt självförsvar då den grundar sig i japansk jiujitsu. Det var en japansk judo och jiujitsu mästare Maeda som 1914 flyttade till Brasilien och förde med sig sina kunskaper han lärt sig av bla judons grundare Jigoro Kano.

Maeda blev känd som "Conde Koma", stridens greve. Han fick direkt några duktiga elever som Carlos Gracie(numera kallad Carlos Sr.) som började träna hos Maeda som 14-åring, ett sätt för Maeda att tacka Gestao, Carlos far, för all den hjälp han givit japanska invandrare.

När Carlos blev lite äldre hade en ny typ av tävlingar spridit sig, Vale tudo. Carlos började tävla och mötte vem han än fick, oberoende av storlek och viktskillnad. Han förlorade inte en match. När han slutade tävla i Vale tudo, började han coacha sina yngre bröder, Oswaldo, Gastado, Jorge och Helio Gracie.

Maeda åkte slutligen tillbaka till Japan men Gracie familjen fortsatte att utveckla sin jujutsu stil. 1925 öppnades den första Gracie Jiu-Jitsu klubben i Brasilien. Helio Gracie, den minste och yngste av bröderna fortsatte att utveckla teknikerna och dess tillämpningar. I dag, 100 år efter att Maeda kom till Japan, är Gracie-familjen känd för sin stil, skicklighet och resultat inom grappling, jujutsu och NHB MMA.

I Europa slog BJJ inte igenom förrän de tidiga Ultimate Fighting Championship, 1993 och framåt, då Royce Gracie (Helios son) besegrade många större, tyngre och starkare fighters med sin BJJ. Folk började då inse att man måste kunna någon form av grappling för att kunna anse sig vara en bra fighter och att mark kamp var viktigt.

I BJJ lär du dig att använda teknik (istället för råstyrka) och du kommer märka att det redan efter en termin går att matcha betydligt större motståndare. Sparring är centralt och till skillnad från kampsporter med slagtekniker så är det möjligt att sparras varje pass redan som nybörjare utan att löpa någon större skaderisk; attackerna appliceras nämligen gradvis så det finns gott om tid att “klappa av” (d.v.s. ge upp, så motståndaren släpper låset).

BJJ innefattar både träning med jiu-jitsu-dräkt (så kallad “gi”) och träning utan dräkt – även kallat “Submission Wrestling”. De flesta tekniker som tränas fungerar både med och utan gi, även om dräkt är rekommenderat.

Kaizenkans grundare och huvudinstruktör Leif Hermansson arrangerade redan 1996 det första BJJ-seminariet i Sverige efter att han som första svensk åkte till Brasilien för att i 2 månader träna med Alendre "Gigi" Paiva; tidigare världsmästare och en av ledarna för Alliance BJJ, som i över 5 års tid har behållit sin titel som bästa team vid världsmästerkapen i BJJ. Året därpå arrangerade Leif det första Öppna Europeiska Mästerskapet i BJJ i Stockholm och vi har sedan dess besökt Brasilien ett flertal gånger och fortsatt att sprida stilen i Sverige. Man kan därmed säga att vi är de första med organiserade BJJ träningar i Sverige!